keskiviikko 16. elokuuta 2017

Luonnetestipohdintaa..

Halti pääsi mukaan ensi lauantaina eli 19.8. pidettävään luonnetestiin. Sen järjestää Lappalaiskoirat ry ja se järjestetään Haminassa. Samalla Pyry käy sydäntarkissa samaisessa paikassa. Koska Halti on menossa luonnetestiin, niin tässä vähän pohdintaa että mitä sieltä voisi tulla. Halti on vähän hassu koira, ja en oikein osaa lukea että mikä ominaisuus tulee mistä. Ehkä luonnetesti vähän valoittaa asioita, ja osaan sitten sen valossa edetä koulutuksellisissakin asioissa..

Parhaiten osaan ajatella näitä asioita vertaamalla MH-luonnekuvaukseen jossa Halti oli 1,5-vuotiaana ja Pyryyn ja sen luonnetestituloksiin.

Pyryn luonnetesti löytyy tästä:

Ja Pyryn lt-tulokset:


ArvoOsasuoritusTulosPisteet
1+1aToimintakykyKohtuullinen15
2+3TerävyysKohtuullinen ilman jälj. jääv. hyökkäyshalua3
3+3PuolustushaluKohtuullinen, hillitty3
4-1TaisteluhaluPieni-10
5+1aHermorakenneHieman rauhaton35
6+2TemperamenttiKohtuullisen vilkas30
7+1KovuusHieman pehmeä8
8+2aLuoksepäästävyysLuoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen30
9+++LaukauspelottomuusLaukausvarma
Yhteensä114

Ja Haltin MH-luonnekuvaus:


Vähänkö mä muistan Haltin luonnetestissä se aave, jonka luo piti mennä. Se ihminen käyttäytyi tosi aggresiivisesti , enkä mäkään olisi halunnut mennä, eikä ihme että Halti ei tullut sen luokse. Se kokoajan tosi aggressiivisesti tiuski mulle, että kutsu nyt sitä koiraa, kutsu nyt..

Pisteet löytyy täältä: Linkki


TOIMINTAKYKY

MH-luonnekuvauksen valossa toimintakykyä tai ns. rohkeutta ei ole kovin paljoa. Samoin jos vertaa Pyryyn, niin Haltilla on paljon vähemmän toimintakykyä (Pyryllä LT kohtuullinen), mutta toisaalta se on elänyt Pyryn tassun alaisena.. Konfliktitilanteissa se odottaa että joku muu ratkaisee sen, tai sitten tekee jotain outoa, esim. alkaa ryömimään tai juoksemaan kovaa saadakseen tilanteen pois konfliktista.

Uskon että kelkalla Halti tukeutuu minun paljon, ja sehän ei mun mielestä ole kovin itsenäinen, eli ei varmaan kovin itsenäisesti työskentele kelkalla. Se on varma että meteliä se pitää ja paljon kelkalle, että varmasti koko kylä raikaa..

Ihmettelen oikeasti jos sillä on enemmän toimintakykyä.

eli veikkauksena pieni/kohtuullisen pieni


TAISTELUHALU

Pyryyn verrattuna (Pyryllä LT pieni) Haltilla on reilusti enemmän taisteluhalua ja se tykkää vastustaa ihmistä muuallakin kuin leikkitaistelussa. Mutta luonnetestissä se ei varmasti lähde leikkimään pidättyväisyytensä vuoksi.

MH-luonnekuvauksessa mainittiin, että Halti korjailee otetta, ja saisi olla parempi ote muutenkin. Mietin sitäkin että kelkalla katsotaan myös sitä taisteluhalua, ja luulen että Haltilla kestää tulla kelkalla katsomaan mikäs juttu se on.

Joten veikkauksena pieni tai kohtuullisen pieni, jos muissa osa-alueissa kuin leikissä ilmenee tarpeeksi taisteluhalua. Voihan se olla tätäkin pienempi, jos ei suostu yhtään leikkimään.

TERÄVYYS

Tää onkin jännä juttu. Halti ei koirien kanssa ole ollut kovin terävä, ja yleensä siirtyy takavasemmalle jos jossain on konfliktia/uhkaa. Jos se joutuu ottamaan pakosti kantaa (joku tulee rähisemään ihan kuonon eteen), niin se kyllä silloin vastaa. Ihmisille taas se saattaa rähähtää, jos sen yksityisyyttä rikotaan (esim. levätessä ihminen tulee silittelemään). Joten voi sillä olla tässä valossa vähän terävyyttä, mutta ei todellakaan kuten Pyryllä.

Pyryyn verrattuna siis (Pyryllä LT kohtuullinen) paljon vähemmän terävyyttä. Seinässä voisin kuvitella että Halti kyllä haukkuu vähäsen hyökkääjää, mutta että siinä on vähemmän sitä murinaa. MH:ssa tuomarit mainitsi, että sillä on pienesti sitä terävyyttä haalarilla ja aaveilla, mutta ei paljoa.

Luonnetestissä kuitenkin seinä-erikoiskoe on varmasti vaikea Haltille, koska se joutuu selviytymään siitä itse, ja vielä tapahtuu ihmisen tekemä hyökkäys. Varmasti se kommentoi taas paljonkin asiaa, haukkuu.. mutta voi yrittää pois tai väistää. Tuskin vastustaa kovin pitkään ihmistä.. Tässäkin on jännä juttu se, että antaako vieraan hyökkääjän koskea sen jälkeen kun hyökkäys on loppunut.

Kuitenkin veikkauksena pieni terävyys.

PUOLUSTUSHALU

Ei Halti ole kyllä koskaan minua tai Pyryä puolustanut, vaan on odottanut että me hoidetaan tilanne. Joskus on johonkin koiraan reagoinut, tai pihalla haukkunut "tunkeilijoita", mutta mun mielestä se on sellaista lauman nuorimmaisen ilmoitushaukkua, enkä usko että se lähtee mua puolustamaan. Mutta toisaalta se on taas Pyryn vallan alaisena kasvanut, että en tiedä mitä se tekisi tositilanteessa. Pyryyn verrattuna joka tapauksessa vähemmän puolustushalua (Pyryllä LT kohtuullinen), mikä on Haltin kohdalla ihan kiva, kuten pieni terävyyskin (ei ole helppoa terävän itsenäisen uroksen kanssa).

Just katselin Pyryn luonnetestiä, niin kyllä Halti varmasti haukkuu heti alussa hyökkääjää, varmaan siirtyy nopeasti taka-alalle, mutta eniten kiinnostaa, miten se reagoi kun hyökkäys päättyy. Jääkö Haltille päälle (sille voi olla suuri järkytys että ihminen voi hyökätä sitä kohti), ja antaako se vieraan ottaa sen mukaansa ja suostuuko silitettäväksi. Tämä on varmasti tosi mielenkiintoinen juttu, koska mä en kyllä itse tiedä yhtään.

Veikkauksena pieni puolustushalu.

HERMORAKENNE

Haltilla on mun mielestä hyvä hermorakenne. Se ei juurikaan vingu (paitsi nyt viime kuukausien aikana opetellut juoksujen aikana!!!), mutta muutenkaan sitä ei oikein mikään hetkauta niin pahasti. Luonnetesti tietty on aika haastava paikka juurikin ihmisen hyökkäyksien vuoksi, mutta katsotaan. Parempi se on kuin Pyryllä (Pyryllä LT hieman rauhaton). Mutta Haltilla kuormitus ei näy yleensä vinkumisena, vaan esim. turkin ravisteluna, tai minuun tukeutumisena.

Eli veikkauksena hieman rauhaton tai tasapainoinen

PEHMEYS/KOVUUS

Pyryyn verrattuna Halti on paljon ohjaajakovempi ainakin (Pyryllä LT hieman pehmeä, mutta näkyi ainoastaan haalarilla kunnolla pelästyessään eikä juurikaan muissa osa-alueissa), mutta kyllä mun mielestä Halti on hetken ainakin muistanut sitä järkyttäviä asioita. Kuten kerran kun hevonen laukkasi meidän pihan ohi, niin Halti haukkui sitä tosi pitkään, ja vielä sisälläkin (apuaapuahivviö!!). Pyry taas kävi tien reunassa haistamassa, ja kun tajusi että oli vaan hevonen, niin palasi takaisin, ja oli lunkisti. Mutta Pyry onkin tottunut hevosiin. 

Muita tilanteita ei hirveästi olekaan, mitä Halti olisi muistanut pidempään, joten vaikea sanoa. MH:ssa haalarin ja räminälaitteen ohituksissa Halti taas oli nollannut itsensä täysin. Uskoisin että Halti on kovempi kuin Pyry, mutta luonnetestimittareilla mitattuna, voi olla sama kuin Pyry tai kovempi. En pysty uskomaan että olisi esim. pehmeä, koska silloin se reagoisi kyllä munkin kiukkuamisiin enemmän kuin Pyry, ja Pyry oli nuorempana tosi herkkä mun mielenliikkeille.

Haalarilla uskoisin että Halti omaan tapaansa pelästyessään haalaria kommentoi asiaa haukkumalla, en osaa sanoa väistääkö haalaria tullessa (voisin kuvitella), mutta uskoisin että olisi kiinnostunut paikasta.

Veikkauksena hieman pehmeä tai kohtuullisen kova

TEMPPERAMENTTI

Vilkkaampi Halti on kuin Pyry (Pyry LT kohtuullisen vilkas). Uskoisin että se on perusvilkas, ei se mitenkään erittäin vilkas voi olla, vaikka sillä on väistöliikkeet olleetkin nopeat ja vähän pitkitetyt, mutta oikea-aikaisesti mun mielestä reagoi. Se reagoi väistämällä välillä, esim. nopeaan kolahdukseen tai salamaniskuun lähellä, ja vasta väistön jälkeen se katsoo mistä ääni tuli. En tiedä sitten vaikuttaako tässä esim. ääniin reagoiminen vai tempperamentti. 

Erikoiskokeessa tynnyrillä uskon että väistää ja reagoi nopeasti.. haukkumalla.

Veikkauksena vilkas

LUOKSEPÄÄSTÄVYYS

Mun mielestä Halti on PALJON Pyryä pidättyväisempi (Pyryn LT Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen), joten riittääkö asteikko Haltiin :D  . Toisaalta Halti näkee vieraita ihmisiä pääasiassa harrastuksissa, ja niissä ollaan töissä, ja on aika kuplassa yleensä noissa tilanteissa, eikä ehkä sen takia välitä ihmisistä. Nimittäin ollaan oltu pareilla 70-vuotissynttäreillä, ja niissä Halti on taas ollut erittäin sosiaalinen vieraiden ihmisten kanssa, ja ollut siellä aina jossain vuoron perään silitettävänä. Outo tyyppi. Sitten taas agikisoissa, se väistää jos joku yrittää silittää sitä kesken kaiken (nakkien saannin). Joten en osaa sanoa mitä Halti on, mutta ehkä luonnetestissä osaavat mulle kertoa. Sen he varmasti näkevät jo alkupuhuttelussa, tervehtimisessä ja viimeistään leikin yrityksessä.

Veikkauksena siis Luoksepäästävä, hieman pidättyväinen (toivon mukaan)

LAUKAUSPELOTTOMUUS

Tästä en nyt sitten tiedä. MH-luonnekuvauksessa reagoi/häiriintyi laukauksista, lopetti siis leikkimisen täysin ja jäi kuuntelemaan laukausta. Meillä taas ammutaan paljon metsästysaikana eikä reagoi niihin mitenkään. Uutena vuotena taas haukkuu alkuillasta ensimmäisille pamauksille, mutta lopulta menee nukkumaan. 

Kuitenkin jos vertaa Pyryyn (LT laukausvarma), Halti on paljon varmempi laukausten kanssa, etenkin jos paljon ammutaan meidän lähimaastossa, Pyry haluaa vaihtaa suuntaa, kun Halti ei edes huomaa että jotain tapahtuu. Tämä tietty johtuu siitä, että ollaan Pyryn kanssa joskus juostu ja kovaa metsästä kun siellä alettiin ampumaan tosi lähellä paljon, ja sen jälkeen Pyry haluaa vaihtaa suuntaa jos jossain on enemmän ampumista.

Tämä kuitenkin voi olla mitä tahansa.. Ihan arkielämän perusteella luulisin että olisi laukausvarma, mutta just MH-luonnekuvauksen perusteella en kyllä uskalla arvata. 

Veikkauksena laukauskokematon, laukausvarma (Pyryyn verrattuna), laukausaltis (MH-luonnekuvakseen verrattuna)

Luonnetestin jälkeen nähdään sitten kuin pieleen veikkaukset meni, ja mistä ne ominaisuudet oikeasti kumpuavat. Voi nimittäin olla että jotkut ominaisuudet saattavat peittää muita ominaisuuksia tai sitten se pystyy pärjäämään jonkun yhden ominaisuuden turvin muita ominaisuuksia vaativissa tilanteissa.

_______________________________________________________________________________
Mäpä laitan tähän vielä mun ihanneluonnetestipisteet koiralle - ei siis porokoiralle (jotka eivät ole siis sama kuin täydet pisteet:

Toimintakyky: Hyvä, +2 , pisteet 30
Taisteluhalu: Kohtuullinen +2a, pisteet 20
Terävyys: Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua, +1a , pisteet 1
Puolustushalu: Pieni +1, pisteet 1
Hermorakenne: Tasapainoinen +2, pisteet 70
Kovuus: Kohtuullisen kova +3 , pisteet 24
Tempperamentti: +3 vilkas, pisteet 45
Luoksepäästävyys: Hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin +3, pisteet 45
Laukauspelottomuus: Laukausvarma +++

236 pistettä... okei kyllä niistä tulee aika isot pisteet ihannekoiraa ajatellen, tosin jos porokoiralla tulisi tällaiset pisteet, se ei olisi porokoira, eikä todennäköisesti kovin helppo. Huomasin tuossa miettiessäni noita pisteitä, että porokoiralla on harvoin luonnetestiarvostelusasteikon mukana erinomainen toimintakyky, taisteluhalu tai erinomainen hermorakenne. Mutta ehkä se ei niitä tarvitse..

3 kommenttia:

  1. Mun täytyy tähän sen verran kommentoida, että siskoni lapinkoira-narttu ("lapinporokoirien serkku") sai luonnetestissä melkein tuon sinun ihanteesi 240 pist. ja hän oli maailman helpoin koira niin arjessa kuin treeneissä. Aivan mahtava koira! Todella helppo koulutettava lappalaiseksi, toki koulutettavuutta lisäsi ahneus, mutta myös lelut kelpasivat palkaksi. Jaavan eroavaisuudet pisteissä ovat terävyys +3 ja puolustus +3.

    VastaaPoista
  2. Niin eli ei välttämättä tarvi olla edes hankala lappalaiskoiraksi noilla pisteillä. Jotenkin automaattisesti oudosti ajattelen että kun on toimintakykyä, taisteluhalua (ja ehkä terävyyttä), niin siinä on jo urokselle aikamoisia luonteenpiirteitä. Toisaalta ehkä se hermorakenne tasoittaa aika paljon, ja jos ei oo mitään palikkaa joka falskaisi, niin kai se silloin pitäisi ollakin aika tasapainoinen koira.

    VastaaPoista
  3. Sitä just mietin, että Jaavalla hermorakenne varmastikin tasoitti mm. terävyyttä, sillä se ei näkynyt käytännössä arjessa ollenkaan. Joskus vaan ois toivonut, että se ois asioita muistanut paremmin... Siis sen hermot olivat jäätävät monen asian suhteen, esim. kukaan koira ei koskaan sen kanssa haastanut tappelua eikä mitään. Siis jos joskus sen luonteisen koiran saisi (melkein ihan minkä rotuinen vaan), niin se olisi kyllä lottovoitto.

    VastaaPoista