lauantai 1. huhtikuuta 2017

Agikisat Vantaalla

Tää mun fb-päivitys varmaan kertoo kaiken..

"Kivat aksakisat jälleen porokoirien kanssa.. Pyryllä oli oikein hyvä AKSAfiilis, kunnes tajusi että samoissa kisoissa on joku ihana tärppipäiväinen naaras, ja päätti sitten radalle päästyään alkaa tekemään tarkkaa jäljestystä, jos se vaikka löytyisi (Etsijäkoiraliiton tiimi olis HALTIoissaan tästä peräänantamattomasta ja tarkasta jälkityöskentelystä), puolen rataa jäljestettyä ei naarasta millään silti löytynyt, joten luovutettiin ja annettiin toisten tehdä agilityä. 

Halti taas ei etsinyt narttuja, mutta löysi aina toisesta päästä rataa jonkun putken johon singota, ja takaakierrot sujui hyvin, radassa taisi olla ehkä 1-2 takaakiertoa, mutta Halti suoritti kunnon partiolaisen tavoin ainakin kolminkertaisen määrän, eikä siitä saanut edes extrapisteitä vaan hylättiin. Kumma juttu."

Eli tää oli eka rata, ei varsin hyvin, mutta Haltilla oli hyviä ja onnistuneita kohtia, takaakiertoja tuli enemmän kuin laki sallii, ja puomin kontaktin hyppäsi, kun menin tekemään persjätön siihen sen eteen. Ei se A-este kovin hyvä ollut myöskään, mutta sitä ei ollakaan vähän aikaan treenattukaan.

Toka rata meni paremmin, Pyry lähti ekalle radalle mukaankin, mitä nyt 4-esteelle pysähtyi katsomaan aidan toiselle puolelle jotain mesoajaa, ja oli varmaan ajatuksissa käydä vähän komentamassa. Jatkettiin, ja hylky tuli väärään putkeen sinkoamisesta. Pyry oli kuitenkin paljon paremmin mukana tällä radalla.

Halti taas kävi tekemässä sinne 4-esteelle takaakierron, kun linjasin taas huonosti, ja viimeistään seuraavan suoran jälkeen sinkosi kaukana radan toisessa reunassa olevaan putkeen, joten kivaa oli.. Tosi hyviä pätkiä Haltilla jälleen, itse pitäisi yrittää ohjata tarkemmin, miettiä ohjausvalintoja tarkemmin ja linjata tarkemmin. Tässä on siis tarkkuustyötä kerrakseen.

Saatan laittaa myöhemmin ratapiirrokset ja selitykset, missä meni pieneen ja missä meni upeasti, jos jaksan.. Pyryyn olin tyytyväinen tokalla radalla ja Halti on ihana kun se sinkoilee..

_____________________________________________________________________

Yksityiskohtaisempi selostus (lähinnä itselle muistiin) ja videotakin löytyy jopa:

Tuomarina siis Jari Suomalainen. Halusin erityisesti hänen radoilleen, koska ne ovat yleensä olleet aika virtaavia. Niin olivat myös tällä kertaa, mutta oli useampia haastavia kohtia, joihin meillä myös molempien koirien kanssa kosahdettiin.

Agirata, 60 cm rimat

Rataprofiili löytyy täältä *klik*

Eka rata oli agirata, ja oli pari hankalampaa kohtaa ja mietintää puolenvaihdosta. Pyryn kanssa mietin puomin kontaktia ja keinun suorittamista.. Noh näitä ei päästy juurikaan sen enempää miettimään, koska Pyry meni nartunjäljestysmoodiin, ja mentiin vain puolen rataa, tosi hitaasti (KOSKA Pyry meni nenä maassa niin tarkasti jälkeä kuin vain pystyi). Se oli hyvässä moodissa just ennen rataa, mutta kun siirryttiin siihen odottelemaan omaa vuoroa, niin siitä meni ohi just joku juoksuinen narttu ja Pyry alkoi sinkoilemaan narttuja kohti kun yritti kohdistaa hajua, ja yritti maanisesti haistella maata. Sain pidettyä sen nenän vielä hihnassa ylhäällä, mutta heti kun hihna lähti radan alussa Pyry näki tilaisuutensa tulleen ja pääsi jäljestämään. Puolen radan jälkeen tosiaan luovutettiin, koska mä en halunnut nähdä miten se pystyisi tekemään kepit samanaikaisesti haistelemalla. 

Noh, positiivisina asioina Pyry teki aivan loppuun asti puomin, koska sinne meni hajukin.. ja keinunkin se taisi mennä ihan vahingossa hajun perässä yhtään varomatta, mutta rauhallisesti...

Haltin kanssa taas mietin keinun jälkeistä kohtaa, että saan käännettyä Haltin valssilla, ja sitten ennen keppejä ohjausta, että ohjaanko valssilla ennen keppejä vai annanko mennä mun oikealta puolelta kepeille ja vaihdan puolta ennen keppejä. Noh, olisi pitänyt ajatella muutakin.

Halti hyllytti jo tokalla esteellä, kun olin taas liian lähellä estettä ja keskivälissä, joten Halti haki takaakierron. Puomin kontaktin hyppäsi yli kun tein siihen persjättöä, mitä ei ole koskaan tehnyt (on kyllä ottanut kontaktin mutta vapauttanut itsensä heti), mutta muistinkohan nyt edes käskyttää kunnolla kontaktia, etenkin kun tein siihen persjättöä jota harvoin teen... 

Keinun jälkeinen valssi onnistui, mutta käännös sen jälkeen ei, joten Halti sinkosi "läheisimpään" putkeen. Siitä A-esteelle jonka hyppäsi myös, mutta siitä voi myös syyttää sitä, ettei olla päästy treenaamaan A-estettä. Kepeille ei kannattanut yrittää vaan linjata ja viedä koira oikealla puolella, koska Halti kääntyi haukkumaan mulle. Olisi siis pitänyt tehdä valssi ennen keppejä, ja sitten takaaleikkaus putkelle ja juosta vaan kovaa. Otti se Halti kolmanneksi vikan esteenkin takaakiertona kunnon partiolaisen tavoin. Ja tietty sen tokavikan, jonka pitikin. Ja hirveän pätevästi.

Eli ohjaaja oli vähän kuutamolla, ja Halti pätevä ja irtoileva. Oli kyllä muuten irtoilevampi kuin kisoissa yleensä, melkein jopa treenimoodissa, mikä on positiivista. Ehkä se jännittää vähän vähemmän. Otin sen kyllä ihan vain n. 5 koiraa ennen omaa vuoroa halliin.


Hyppyrata, 60 cm rimat

Rataprofiili löytyy täältä *klik*

Hyppyradalle otin Pyryn myös tosi myöhäisessä vaiheessa halliin, jotta ei tule yhtään aikaa haistella. Pidin Pyryä kokoajan kontaktissa ja haukutin sitä ja liikutin sitä paljon. Pyry oli paljon paremmassa moodissa tällä radalla. Pyry lähti hyvin, paitsi 4-esteen kohdalla joku haukkui lähdön lähellä ja Pyry jäi tuijottamaan sinne. Siitä sain Pyryn mukaan, ja menikin renkaalle asti hyvin, mutta unohdin ohjata kunnolla, joten renkaalta Pyry valitsikin hypyn sijasta putken mun selän takana. 

Siitä jatkettiin takaisin oikeaan päähän putkea, ja avokepeille viennin sähläsin jotenkin väärällä linjalla. Pyry meinasi vähän paineistua, kun ei päästy heti oikein kepeille, mutta yllättäen sitten aloitettuaan oikein kepit menikin ihan hyvällä vauhdilla ne, vaikka joutui lähtemään ihan nollavauhdista ja loppu meni hyvin, mitä nyt keppien jälkeinen hyppy väärältä puolelta ja sitä seuraavakin, mutta iloisesti ja reippaasti tuli, mikä nyt on tärkeintä. 

Maalialueella oli taas suora näköyhteys radan ulkopuolella odottelijoihin, ja jouduin käskemään tiukasti, kun alkoi jo tuijottamaan muita koiria (varmaan ajatuksena lähteä etsimään narttua tai rökittämään uroksia). Ei olis mitään ongelmaa jos maalialue olisi selkeästi eristetty odottelualueesta.

Haltille menin tekemään 2-esteelle pakkovalssin, ja sehän karkasikin lähdöstä innoissaan, joten tuli aika nopea ohjaus. 4-esteelle kävi "yllättäen" hakemassa takaakierron, koska oma linja oli keskelle hyppyä. Se otettiin uudelleen, ja yritin tehdä takaaleikkausta, mutta edellisestä säädöstä hämmentyneenä jäi rytmitykset tekemättä, ja Halti haki jossain kaukaisuudessa lukitsemansa putken..... 

Renkaan jälkeen otin Haltin vähän liian tiukasti haltuun, kun pelkäsin sitä että vetää taas takaakiertona, ja sitten unohdin tehdä ennen putkea jarrua, ja/tai hakea putkelta, joten keppien alku kämmäsi (eikä olla kyllä treenattukaan taas pitkään aikaan avokulmia), ja siinä meni haukkuessa mulle aikaa. Loppu meni tosi hyvin, tosi tyytyväinen olen keppien jälkeisestä elämästä.

Ja tässä video tästä vikasta säädöstä..



Johtopäätökset

Treeneissä on kyllä mennyt molempien kanssa aika hyvin, mutta nyt alkaa näkymään kisoissa etenkin Haltin kanssa hajoamista, ja todennäköisemmin johtuu siitä, että en pysty keskittymään vielä molempien kanssa rataan ja eri linjoihin. Erikseen eri luokissa kisatessa ei ollut vielä ihan tätä ongelmaa nimittäin.

Vaihtoehdot tässä olisi sellaiset, että joko kisaan näiden kanssa alkuun erikseen tai sitten kisaan yhdessä, ja odotan että koska mulla alkaa toimimaan kahden koiran ohjaaminen kisoissa.. No, kohtahan kyllä kisaan vain Haltin kanssa, kun Pyry jää kesälomalle.

Yhdet yhteiset kisat tulee vielä ensi viikonloppuna, ja nyt vaan keskittymistä peliin! Vielä ei olla päästy kisoissa siihen omaan flowhun, mutta se päivä tulee vielä..

Ja vielä treeniaiheita:

  • treenataan enemmän isolla kentällä/isossa hallissa, joissa tulee pituutta ja vauhtia enemmän, jotta päästään treenaamaan hallintaa ja ansaesteitä
  • Haltin kanssa A-esteen treeni
  • Haltin kanssa keppien avokulman treeni 
  • Haltin kanssa muistan itse katsoa linjan Haltin näkökulmasta, enkä peitä esteitä
  • Pyryä muistan alkaa hetsata vielä enemmän jos jossain on juoksuja!
  • Pyryllä muistetaan hakea putkilta, jotta saadaan vauhtia
  • Pyryn ikuisuusprojekti puomi ja keinu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti