perjantai 30. syyskuuta 2016

AGILITYtavoitteet ja suunnitelmat tälle talvelle

Mä oon vähän poikkeava, ja kesällä levätään, ja suunnitelmalliset treenit on sitten talvella, kun koirilla on virtaa.

Nyt olen tehnyt vähän suunnitelmaa ensi talveksi kisojen ja koulutusten osalta. Talvikausi on meidän aktiivisin kausi porokoirien kanssa, ja siitä otetaan kaikki irti. Olen ilmoittautunut useampaan valmennukseen, ja vielä pitää miettiä, että mitkä on treenien pääpisteet tänä talvena. Yksi valmennuspaikka on vielä harkinnan alla, koska pitää miettiä riittääkö aika ja rahat kaikkeen mihin haluaisin osallistua.

Kisatavoitteena on tälle talvelle Pyrylle saada mahdollisimman monta ihanneaikaista nollaa (SM-nollat kokoon ihan muiden kiusaksi), ja hyvää fiilistä. Haltilla tavoitteena nousta 2-luokkaan. Lisäksi pyrin kisasuorituksissa varmuuteen ja luottamukseen, ja liikun rohkeasti, enkä varmistele. Haltin kanssa on vähän toiveena kyllä että ollaan pidempään 1-luokassa, että päästään hakemaan sitä kisavarmuutta meille molemmille. Toisaalta jos niitä virheitä tulee kokoajan, niin onhan sitten enempi treenaamisen kuin kisaamisen paikka.


AGIKISAT 2016:

Pyry
- la 15.10 Lahti Lappalaiskoirien agilitymestaruus, tuomarina Pertti Siimes
- la 5.11. Sipoo, tuomarina Jose Luis Garcia Alvarez?
- la 12.11. Lahti, tuomarina Marja Lahikainen
- la 26.11. Kotka, tuomarina Arto Laitinen
- la 3.12. Sipoo, tuomarina Reetta Pirttikoski
- ti 6.12 Vantaa, tuomarina Seppo Savikko/Jari Suomalainen?

Halti
- su 16.10. Lahti Lappalaiskoirien agilitymestaruus, tuomarina Pertti Siimes
- la 12.11. Lahti, tuomarina Marja Lahikainen?
- su 20.11. Sipoo, tuomarina Janne Karstunen
- su 27.11. Kotka, tuomarina Marja Lahikainen
- ti 6.12. Vantaa, tuomarina Seppo Savikko/Jari Suomalainen
Tänä talvena myös kouluttaudutaan vähän enemmän, ja huomaa varmasti että mentaalipuoli on tällä hetkellä kehityksen alla. Jotta pääsisin eroon roturasismista (enhän mää voi menestyä vaikka mulla on vaan porokoira), ja aletaan tekemään töitä sen eteen, että ollaan niin hyviä kuin vain voidaan olla.

Henkiset Koulutukset talvella
- 20.10.2016 Mentaalivalmennus Anne Talvitie, Kouvola
- 22.10.2016 Kisajännitys-luento Vappu Alatalo, Strömfors

-Timo Rannikon agivalmennukset v. 2016
- 27.10.2016 Pyry
- 10.11.2016 Pyry
- 24.11.2016 Halti
- > treenit jatkuu Strömforsissa keväällä 2017

Sami Wessmanin agivalmennukset v. 2016
- 22.10.2016 Pyry/Halti
- 20.11.2016 Pyry/Halti
- 18.12.2016 Pyry

Hannele Tiainen v. 2016
- 2.10.2016 (esteosaaminen/erottelu) HALTI
- 10.12.2016 (ratatreeni) PYRY

Treenit v. 2016
Treeniryhmä maanantaisin
- Jaettu paikka ryhmätreeneissä Strömforsissa tiistaisin
- omatoimitreenit (vahvistustreenit)
- Kouluttaminen 1 krt/kk talvella


Treenilliset tavoitteet ovat esteosaamisessa ja samalla tietty uusien ohjausten käyttöönotossa. Ja tänä talvena aion oikeasti opetella valssin.

Halti osalta pyrin mahdollisimman itsenäiseen esteosaamiseen, ja erityisesti kontaktiesteille harjoitellaan itsenäisyyttä, nopeutta ja eri ohjausten ja irtoamisen sietoa. Kontaktiesteillä tulee muistaa kehua aina myös silloin kun ei tule palkkaa. Keppien osalta pyrin opettelemaan kauempaa lähettämisen, eri kulmat ja myös kepeiltä poispäinkäännöksen. Toivon valmentajilta erityisesti saavani näihin apua. Ja pitää yrittää ajatella out of the box treeneissäkin enempi.

Ohjauksista pyrin opettelemaan radalla käytettäväksi sylkkärin (no se toimii jo aika hyvin), poispäinkäännöksen, etäältä ohjaamista (takaakierrot etäkäskyllä), takaakierto poispäinkäännöksellä ja erityisesti Haltin kanssa päällejuoksun ja persjätöt paremmin ajoitetuiksi. Takaaleikkausta ja valssia erityisesti vahvistetaan sekä irtoamista aina. Lisäksi pitäisi saada kaarrokset vähän pienemmiksi.

Pyryn osalta esteosaamisessa panostetaan puomin juoksukontaktiin, ja sen itsenäisyyteen, keppien itsenäisyyteen ja keinun vauhtiin. Pyrin pitämään treenit mielekkäinä ja nopeatempoisina Pyrylle. Pyry on taitava hyppäämään, ja taitava niin esteissä (paitsi keinu) kuten myös ohjauksissa. Keppien osalta ongelma on se, että toistoja ei pysty tekemään niillä, joten tarvii ehkä vähän käyttää namialustaa hyödyksi, jotta pystyn treenaamaan erilaisia irtoamisia ja ohjauksia kepeille. 

Ohjauksista pyrin Pyryn kanssa opettelemaan myös poispäinkäännöstä, valssia ja välistävetoja. Nämä ovat mun heikkoudet.


TAVOITTEET


"Hanskat ei tipahda,
Periks ei anneta, 
Ne sanoo et pysty, et voi, ei kannata. 
Mun korvissa se kaikki kuulostaa haasteelt, 
Ne saa luun kurkkuunsa kun tulosta taas teen

Korjaan mun mielen, nostan mun katseen ja mun suupielet." - Elastinen


Jos nyt julkistetaan tavoitteet, niin tavoitteena on aina suoriutua seuraavasta radasta hyvällä nollatuloksella. Pitkän matkan porokoiran ohjaajan tavoitteena AVA, agilityvalion arvo ja SM-kisojen finaalipaikka. Nämä ovat mun mielestä ihan realistisia tavoitteita, mutta sitä ei tiedä mikä vuosi tämä tapahtuu.  Pyryllä ehkä se AVA ei toteudu, mutta nollia voi aina tehdä. Ja ei mua haittaa vaikka tavoitteisiin ei päästä, kunhan välitavoitteita kohti kuljetaan. Hyvä kuitenkin olla hyvät tavoitteet, niin ei päästä itseään tekosyiden varjolla liian helpolla.

Pyryllä ehkä heikkouksina ovat putkien, keppien ja keinun johdosta hidastuminen, ja jos nämä ovat ihan peräjälkeen, niin vaikea saada vauhtia takaisin. Samoin, jos 3-luokassa on rata kovinkin paljon kiemurainen, niin Pyryllä on aina vaikea saada nostettua vauhtia, jos joutuu tekemään jotain pyörityksiä enemmänkin.

Haltilla tällä hetkellä hidasteena on vielä taidot, ja vielä ei ole samanlaista luottamusta radalla Haltin kanssa kuten Pyryn kanssa. Kun tämä saadaan kuntoon, niin uskon että sitten mennään ja kovaa! Halti on kuitenkin taidollisesti mennyt tosi paljon eteenpäin, ja tänä talvena uskon että eteenpäin mennään kunnon harppauksin, kun itselle alkaa olla selkeetä mitä treenataan, Suurin haaste, ainakin mun mielessä, on Haltin pieni koko, ja maksikorkuiset hypyt (60-65 cm).

Mulla vaan pyörii mielessä että voiko olla korkeitakaan tavoitteita, jos ei suostu menemään periaatteesta radoille, joissa on 65 cm rimakorkeudet. Arvokisoissahan nämä tulevat vastaan ja ehkä pitää jopa radoilla yksittäisillä esteillä treenataan myös voimatreeninä 65 cm rimoja, mutta muuten en kyllä kumpaakaan koiraa halua hypyyttää 65 cm rimoja, ja mun mielestä niiden ei tarvitse. Haltilla ne ovat jo yli 15 cm korkeammat kuin sen oma säkä. Arvokisojen osalta pitää tehdä sitten lähemmin se päätös, että "osoitanko mieltäni" kieltäytymällä jos joskus päästään arvokisoihin. Normikisoissa voin ihan hyvin jättää väliin radat, joilla tuomarit laittaa rimat tappiin, ja näin aion tehdäkin, vaikka varmasti harmittaa kisamaksujen menetykset, mutta ehkä saa annettua näin palautetta tuomareille.

Kovasti toivon, että Suomeen otettaisiin Ruotsiin otettu malli käyttöön, että olisi myös kansallisissa kisoissa ns. pikkumaksit, joihin ainakin Halti lukeutuisi. En mä kuitenkaan ulkomaille tähtää kisaamaan.

Mutta päädyin nyt tällä hetkellä siihen, että vaikka mulla on porokoiria, ja vaikka mulla on periaatteita, joita haluan noudattaa, voi olla myös niitä korkeampia tavoitteita. Saattaa kestää kauemmin jos joudun kisoja jättämään välistä, mutta so what. Haltilla harmittaa jo se, että väistämättä tulee eteen 60 cm rimat jo 2-luokassa. 

Sitten tulee taas kysymys että voiko olla korkeita tavoitteita porokoiralla, mutta mun pitää voida luottaa koiriini ja itseeni että voidaan onnistua, ja unohtaa kaikki muu. Itseämme vastaan me kisataan, jo tähän asti ollaan saavutettu paljon enemmän Pyryn ja Haltin kanssa kuin monet muut ihanteellisimpien rotujen kanssa. Toki se vaatii koirieni kouluttamista vähän eri tavalla kuin muut tekee, ja periaatteita joista ei jousteta (motivaatio, hyppykorkeudet, vauhti), mutta kyllä me edistytään Ja lisäksi tätä varten käyn sitten mentaalivalmennuksissa, jotta saan korjattua oman mieleni näissä asioissa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti