tiistai 14. heinäkuuta 2015

Maanantain agitreenit Heinlahdessa

Seuraavassa postauksessa on kuviakin..

Käytiin pienellä porukalla omatoimitreenailemassa Heinlahden kentällä. Siellä on säädettävä puomi, ja tarkoitus oli matalan puomin avulla saada Haltille käsitys nopeasta suorittamisesta päähän saakka. Matalalla puomilla kuitenkin saa nostettua koiran vaikka keskivälistä puomille, ja se näkee alastulokontaktin.

HALTI


Haltin puomin suorittaminen tulee olemaan seuraavanlainen: Sanon "puomi" + kontaktikäskyn ennen puomin suorittamista, ja Halti osaa hakeutua vauhdilla alasmenokontaktille sillä käskyllä (tai automaattisesti).

Aluksi tehtiin Haltin kanssa puomin kanssa sellaista treeniä, että lähetin puomin tasanteelta alastulokontaktille, ja apuohjaaja heitti palkan Haltille. Tätä toistettiin muutaman kerran ja sitten siirryttiin vähän kauemmas, ja lähetin Haltin taas kontaktille. Hyvin se sinne lähtee, ja hyvin pysähtyy, ja sain juostua hyvin puomin vierellä ja kontaktin ohi. Lopuksi tehtiin pari kertaa koko puomi, ja viimeiseksi vielä keskivälistä lähetys.

Seuraavaksi lisättiin häiriötä ja suoritettiin puomia toisesta suunnasta, eli edessä oli putki. Halti ei huomioinut mitenkään putkea, kunnes lähetin putkelle. Koko harjoituksesta ehkä pari kertaa Halti tuli kontaktilta ennen lupaa, mutta toinen kerta oli sellainen että palkka lensi liian kauas. Ihan hyvä saavutus. Jos Halti tuli ilman lupaa, niin sitten tehtiin uudelleen, ja pääsin palkkaamaan ja vapauttamaan. Seuraavaksi pitäisi alkaa lisäämään enemmän häiriötä, omaa liikettä, pomppimista, pallon heittäminen, ja itselle sivuttaisirtoamista. Tätä olisi tosin hyvä saada juurikin matalalla puomilla, katsotaan koska päästään seuraavan kerran treenaamaan.


Pienen tauon jälkeen tehtiin koko puomia ja rataa 1-3. Puomin alastulokontaktille laitoin pari nakin palaa, ja Halti juoksi kyllä vauhdilla aina ja aluksi teki aika rajun pysähdyksen (aloin miettimään jo että tuleeko pysäytyskontaktit olemaan liian kuluttavia), yhden kerran tuli niin vauhdilla ettei pystynyt hidastamaan ja tuli läpi, mutta sitten alkoi onnistumaan. Halti tuli vauhdilla ja hidasti juuri ennen kontaktia, ja teki hienot pysäytykset ja sain itse juostua kontaktin vierellä, eikä Halti alkanut sähläämään tai mitään. Ja vapautin putkelle ja siitä eteenpäin. Tää oli hyvä harjoitus. Ja koska puomi oli alempana, niin ei tarvinut pelätä jos Halti alkaisi sähläämään ja tippuisi puomilta. Lisäksi tätä harjoitusta pystyi tekemään monta kertaa, koska matalalla puomilla ei tule edes sitäkään kiipeämistä mitä täysikorkealla tulee.

Tarkoitus Haltin kanssa jokaisella esteellä on opettaa esteet alusta asti tekemään täysillä ja hallitusti. Lapinporokoira kun on sellainen että kun se kerran oppii jonkun suoritustavan, niin se pysyy helposti sellaisena, joten parempi opettaa alusta asti sellaisena kuin sen haluan. Virheitä agilitykoulutuksessa tulee joka tapauksessa, se on varma, ja siitä toivon mukaan oppii. Olen varma että saan pilattua joka tapauksessa jotain Haltin koulutuksessa, se on myös toisen agilitykoiran kirous. Kolmannen tai neljännen koiran kohdalla tiedän paremmin. Nyt yritän opettaa sen mukaan, mitä kuvittelen olevan paras tapa.

Olen suunnitellut että Haltille tulee juoksu-A, mutta en tiedä miten sen opettaisin varmimmiten. Vähän mietin että ottaisinko yksärin, tai menisinkö Haltin kanssa kontaktikurssille pääkaupunkiseudulle, jossa opetetaan juoksu-A:n tekemistä. Tähän on vielä kuitenkin aikaa hetki, koska ehkä syyskuussa voisi vasta alkaa tekemään A-esteen suoritusharjoituksia. Pitää kysellä valmentajilta, ja lisäksi katsotaan sitä sopivaa kurssia (jos lomarahoista vaikka jäisi sen verran jäljelle että olisi varaa).

PYRY

Pyryn treeni oli oikeastaan vain hömpöttelyä..



Tehtiin muutaman kerran tätä rataa, ja Pyry sai tehdä myös matalalla puomilla. Pyry on kyllä tosi tarkka siitä että sanonko kontaktisanan (kai kun sen olen niin sille opettanut). Ilman kontaktisanaa saattaa hypätä kontaktin yli, mutta kun muistan sanoa kontaktisanan "pinta", niin se ottaa sen kontaktin. Pyryä en pyydä pysähtymään enää, koska sille se selkeästi on vaikeaa, ja silloin se alkaa hidastamaan ja ennakoimaan kontaktia aika reilusti, eikä muutenkaan tällaiselle koiralle, jolla kestää sen vauhdin lisääminen jonkun aikaa, kannata käyttää pysäytyskontakteja (ja juoksukontaktejahan en osaa opettaa). Tällä tyylillä kuitenkin Pyry ottaa kontaktit, joten se riittää minulle, vaikka se vaatii sitä, että muistan sanoa kontaktisanan.

Keinuakin päästiin tekemään muutaman kerran hetsaamalla, ja vikalla kerralla meni aika hyvin ja vauhdikkaasti, vaikka varmasti tiesi kyseessä olevan keinu. Parasta kuitenkin on että sen jälkeen kun maaliskuussa aloin hetsaamaan Pyryä keinulla ja se tietää mikä este on tulossa, niin Pyry ei ole enää kertaakaan jäänyt jumittamaan kisoissakaan keinulle. Helmikuussa viimeeksi kisoissa se jäi jumittamaan, ja siitä ollaan päästy todella varmaan keinun suorittamiseen. Vielä kun joka kerraksi saisi tekemään hyvällä vauhdilla, mutta toisaalta keinut on aina erilaisia, joten ehkä se tarvitsee aina varsinkin ekalla kerralla tunnustella mistä kohtaa keinu lähtee alas.



MUUTA

Meillähän on Haltin kanssa ollut tämä leikkiasia ajankohtainen, ja puomitreenissä käytin kyllä vain ruokapalkkaa. Yritin treenin lopuksi heittää sille lelua, mutta ei vaan kiinnostunut ja Halti lähti harhailemaan. Oli kyllä kummallista, kun ei se myöskään oikein pystynyt ennen treeniäkään riehumaan lelulla (tosi vähän aikaa) ja keskittyi vain hajamielisesti muihin koiriin. Huomasin kyllä että molemmat porokoirat olivat löytäneet jotain ihania nartunpissoja lähistöltä, mutta empä ajatellut sen enempää. Mutta ei ihmekään että ei leikit maistuneet.

Vasta kun lähdettiin yhteislenkille, niin tajusin että se yksi länderinarttu (jonka juoksut olisi pitäneet loppua jo), oli näiden molempien urosten mielestä aivan käsittämättömän ihanan tuoksuinen. Haltin palautteleva lenkki ei kyllä ollut millään tavalla palautteleva, koska se veti aivan maanisena koko lenkin ajan (onneksi valjaissa). Minun pikkupennusta on tullut murkkuikäinen juoksuinen uros. Ei sitä saanut maanpinnalle millään sillä lenkillä.

Pyry taas yritti aina kun silmä vältti päästä lähelle haistelemaan, ja teki sellaisia nopeita syöksyjä aina nartun luo. Olipa rentouttava lenkki. Yritettiin hetken mennä edellä, mutta siitähän se show vasta alkoi, kun molemmat alkoi kiljumaan, ja sain raahata niitä perässäni. Eli parempi että narttu meni edeltä, ja me eri puolella tietä, jotta noi urokset olivat edes jotenkin hallinnassa. Pyry onneksi pääosin ei vetänyt (koska se tietää jo paremmin), ja onneksi koska joka kerta kun molemmat lähti vetämään, niin meinasin olla nurin. Pyryllä kun sitä vetovoimaa on aikalailla :D Moni ei yleensäkään ole uskonut (vasta kun on sen kokenut) että millä voimalla Pyry pystyy vetämään. Ei ole yhtä kertaa kun olen venäyttänyt käteni, kun Pyry on lähtenyt jonkun elukan perään.



Ja loppuillan molemmat yrittivät astua toisiaan, ja pullistelivat. Keskeytin siis kyllä joka kerta. Aamusta Pyryhän jo liehitteli Haltia kuin narttua, ja yritti astua sitä jne.. Hyvin se Tardak auttaa, joo.. ei ota niin tosissaan ehkä enää uroskoiria, kun niistäkin tulee sen narttuja... Kaksi viikkoa Tardak ollut, ja tämä on lopputulos. Ei ehkä toiminut siten, miten toivoin......

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti