maanantai 12. marraskuuta 2012

Sunnuntaitreenit

Sunnuntaina meillä oli Heinlahden treeneissä seisomista (liikkeestä) ja esineen kantamista/noutoa. Oltiin vähän myöhässä ja kerittiin just luoksepäästävyyteen, ja pari harjoittelukerran jälkeen Pyry tajusi istua vaikka kouluttaja tuli hipelöimään. Kyllä se siitä, nyt pitää vaan alkaa vaatimaan sitä istumista.

Tehtiin aluksi taas muiden koirakoiden pujottelua, ja koska en ollut ehtinyt yhtään lämmittelemään Pyryn kanssa tai hakemaan oikeaa motivaatiota, mulla oli varmuuden vuoksi kasa palkkaa kädessä valmiiksi, jos Pyry herpaantuu ja alkaa kohkaamaan muita koiria kohti. Hyvinhän se meni, Pyry ei huomioinut ollenkaan muita, vaan meni tosi hyvässä kontaktissa kaikkien ohi ja palkkasin matkan varrella seuraamispuolen kädestä pari kertaa. Kouluttaja sanoi, että kun se menee noinkin hyvin, että voisin jättää palkan kokonaan kädestä ja palkata hitaammin ja tossa vaiheessa voi jo huomauttaa koiralle jos se vilkaisee muualle. Sitähän olen tehnyt kyllä kun muut koirat ohittaa, että huomautan jos katsoo niihin, ja vaadin sen katsekontaktin minuun. Nyt kun se siis tietää mitä sen pitää tehdä. No jos seuraavan kerran on aikaa vähän hakee motivaatiota ja virettä etukäteen, niin voidaan tehdä ilman palkkaakin kädessä. Ollaan tuota pujottelua tehty vaan niin vähän, että en luota omaan "kontaktinvoimaani". Mutta pitää alkaa vaan nyt luottamaan kun menee näin hyvin. Use the force! Tosin empä tiiä koska seuraavan kerran on tuota pujottelua, kun ei tuo sama kouluttaja varmasti seuraavalla kerralla ole paikalla. Ihan kiva kouluttaja sinänsä, koska keskittyy mun kanssa ihan siihen tokopuoleen.

Seisomisesta jatkettiin, eli mä tein aluksi istumisasennosta seisomista/makuuasennosta seisomista, sitten tein nopeita pysähtymisiä Pyryn kanssa. Sitten lopulta tehtiin seuraamisesta pysähtymistä, ja se meni todella nopeasti. Otti käskyn jälkeen kaksi askelta, mikä nyt on jo ihan sallittua jalkojen asettelua. Sitä tehtiin muutama kerta, ja sitten pidettiin taukoa. Tosi hyvässä vireessä Pyry kyllä oli kokoajan.

Sitten tehtiin noutoharjoituksia, sitä mitä en ole harjoitellut pitkään aikaan Pyryn kanssa, ja mikä vähän meillä ontuu. Pyryhän tiputtaa saman tien "kapulan" jos on edes tiedossa namia, eikä pidä siinä tapauksessa. Pyryhän tuo lehden aamuisin kotiin postilaatikolta, sellaiset 150 m, ja odottaa ovien avauksia lehti suussa, ja vie aamulla Janille missä Jani ikinä onkin sillä hetkellä. Mutta tarkoituksenmukainen esineen ottaminen, kantaminen ja mulle antaminen on tuskan takana.

Sain tosin nyt neuvoksi, että nyt kun se kuitenkin ottaa suuhunsa esineen ja sen saa liikkeelle kun vaikka kulkee sen kanssa, niin naksuttaa sille vahvaksi sitä kantamista aluksi. Ja ei haittaa vaikka naksautuksen jälkeen se esine tippuu suusta, koska liike päättyy naksautukseen. Koska se on ongelma, kun Pyry ehtii pudottamaan esineen ennen kun pääsen palkkaamaan, ja pudottaa ennen naksautustakin jos ollaan paikallaan ja yritän sitä paikallaan saada pitämään istualteen sitä esinettä. Eli nyt vaan naksauttelen liikkeessä tuota niin vahvaksi että se ei enää edes huomaa pitävänsä esinettä suussansa ja sen jälkeen voi alkaa kutsumaan Pyryä viereen esine suussa, kun liike on tarpeeksi vahva. Siinä on hyvä alku ainakin. Pyryllähän on oikeastaan lehden haunkin kanssa ongelmana että jos sen pyytää istumaan lehti suussa, niin se lehti tippuu, mutta seisoessaan ja liikkeessä lehti pysyy suussa.

Treenien jälkeen käytiin isänpäivää viettämässä ja Pyry sai levätä vähän aikaa, ja sitten lähdettiin kotiin. Illalla vielä käytiin kävelemässä Loviisassa ja tavattiin kaveriporouros Jästi Loviisan koirapuistossa, ja saivat mesota vähän aikaa keskenään ja juosta.

Arkitreenin pääperiaatteet Pyryn kanssa tällä hetkellä:

- Häiriötreenin lisääminen (nopeat liikkeet, "väärät" käskysanat, juokseminen, eri ympäristöt - kaupan edusta, keskellä kaupunkia, toisen koiran mennessä ohi) tokoliikkeissä
- Vahvistetaan ensimmäisen käskyn noudattamista, käskyn toistaminen vain huonontaa käskyn tehoa
- Vapauttaminen asennosta/käskystä -> tätä käytän aivan liian vähän
- Luvan pyytäminen, tämä olisi tärkeä Pyryn keskittymistä ja malttia varten -> pyytää katseellaan vieressä istuen lupaa ihmisten tapaamiseen, ovesta kulkemiseen, koirien tapaamiseen yms.. ainoastaan ovesta kulkeminen menee nykyään hyvin luvan kanssa
- Houkuttelun vähentäminen (namipalkka kädessä pois), aika paljon olen vähentänytkin, mutta aina se nami siihen käteen ilmestyy ennen käskyttämistä

Ja tuota houkuttelun vähentämisestä. Ei siis tehdä liikkeitä siten, että mulla olis nami vasemmassa kädessä liikkeen ajan, mutta se saattaa olla valmiina jo oikeassa kädessä, josta vaihdan sen palkatessa vasempaan käteen. Tai sitten saatan ottaa liikkeen aikana sen namin jo valmiiksi käteen, jotta saan nopeasti palkattua. Olen tosin tehnyt myös sitä, että palkka on (sisällä harjoitellessa) pöydällä ja liikkeen jälkeen annan pöydältä palkan. Olen kyllä jo vähentänyt palkkaamisen määrää, ja vaihdellut sen antamisajankohtaa. Joskus annan kesken liikkeen ja joskus liikkeen lopussa. Joskus pelkästään rapsutan liikkeen lopussa, ja annan sitten seuraavan liikkeen lopussa tai kesken seuraavaa liikettä. Tavoitteena kuitenkin on, että itse osaisin hahmottaa sen, että ensin tehdään liike kunnolla, sitten "hyvä" ja sitten selkeästi muutaman sekunnin jälkeen palkka tai rapsutus. Vaikka noi menee suht hyvin, niin haluan tarkkuutta tohon omaan toimintatapaan, että saan kaiken ylimääräisen säätämisen pois treeneistä.

Myös pitää alkaa olemaan selkeämpi, että palkkaan vain todella hyvistä suorituksista, enkä ainakaan löysäilystä. Pyryn ollessa kyseessä sitä ei voi ihan mustavalkoisesti noudattaa, mutta pitää vaan rakentaa treeni siten, että sillä on hyvät mahdollisuudet onnistua, ja mahdollisimman vähän tulee virheen mahdollisuuksia. Hirveän kauaa Pyry ei kestä palkattomuutta, vaan lopettaa helposti tekemisen kokonaan, jos laskelmoi että palkkaa ei tule ollenkaan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti