sunnuntai 18. marraskuuta 2012

Kaikenlaista

Käytiin eilen vielä pyöräilemässä kun ei ole maa jäässä. Ihanaa kyllä käydä valoisaan aikaan ulkona Pyryn kanssa ja pystyin pitämään vapaanakin, kun ei ole pimeetä.

Tänään käytiin viikkotreeneissä Heinlahdessa. Oli esineen kantamista ja esteiden ylittämistä.

Huomasin että Pyry haisteli maata paljon enemmän kuin aikaisemmin, ja vinkui enemmän, varsinkin sen jälkeen kun käytiin haistelemassa kaikkien jäljet. Ja yhdessä kohdassa jopa jäi nuolemaan yhtä jälkeä.. Tästä olis pitänyt tajuta jotain, Pyry meinaan oli ainoa uros.. Käsiteltävyys tehtiin tällä kertaa siten, että mentiin kouluttajan luo, ja tervehdittiin siellä. Ja pyysin että se tarkastaa myös Pyryn hampaat. Siitä tulee hyvää harjoitusta.

Noh, esineen kantaminen meni ihan jees. Saatiin monta onnistumista, että Pyry kantoi sitä ja antoi sen käteen ja palkkasin. Tästä se lähtee. Pitää olla vaan palkkauksen kanssa tarkka, ja palkka ei todellakaan saa olla kädessä - nimittäin silloin Pyry tiputtaa varmasti esineen heti.

Esteiden kohdalla mentiin taas isoa rinkiä, ja siis mentiin muiden jäljissä. Ja tässä vaiheessa viimeistään tajusin, että jollain nartulla (todennäköisesti sillä lapparilla) oli niin ihanat tuoksut että Pyry ei meinannut pystyä keskittymään. Agilityssähän Pyry ei koskaan vingu, eikä hauku yms. Nyt se vinkui ihan hirveästi, kun se vaan halus sen edellä olevan lapparinartun perään. Pyry meinas mennä niin kierroksilla, että jouduin ennen esteitä odottamaan jonkun aikaa että se rauhoittui istumaan ja malttoi antaa kontaktia. Kierroksilla nimittäin en tee Pyryn kanssa mitään. No joka tapauksessa tehtiin ensin koiran kanssa esteiden ylittämistä, että itse olen vasemmalla puolella, sitten siten että olin oikealla puolella, ja sitten siten että koira odotti, ja sen piti tulla kutsusta toiselle puolelle estettä, ja sitten lähettämistä. No tämähän oli arkitottista, eikä mitään agilityä sinänsä.

Mutta olihan se sinänsä kokemus, että siinä oli kaikki samaan aikaan kentällä ja pari suorittamassa peräjälkeen, mikä oli erilaista ihan agilityyn. Pyrylle oli hyvä tottua vähän muutoksiin rutiineissa, ja siihen että useampi voi olla lähistöllä tekemässä ja hyppimässä. Pyryllä tosin oli mielessä enemmän ne ihanat tuoksut kuin hyppiminen. Kyllä se hyppi, mutta kun se ei johtanut mihinkään radan suorittamiseen, niin mielenkiinto meni heti esteen jälkeen, ja hajut tuli kuvioihin. Kyllä sain lopulta Pyryä seurautettua ja tehtyä joitakin liikkeitä siinä välillä, mutta heti liikkeiden jälkeen se vaipui taas hajuihin. Eli voi olla että toko-kokeessakin menis ihan hyvin, jos ei taukoja olisi ollenkaan, ja Pyry ei ehdi keskittymään mihinkään muuhun. Mutta joissakin kokeissa se tuomari haluaa käydä liikkeiden välillä läpi perusteluita antamaansa numeroon, ja tässä saattaa mennä Pyryn keskittyminen. Siinä pitäisi vaan muistaa, että koiraa pitää huomioida myös siinä odottaessa, eikä jättää huomioimatta ja kuunnella pelkästään tuomaria. Eli pitää pyytää todennäköisesti Pyry makaamaan tai jotain (käskyn alle), jotta sillä pysyy fiilis.

Joka tapauksessa tuli taas eteen se, että Pyryn keskittyminen herpaantuu narttutuoksuista selkeästi. Ja tätä pitää kyllä pikkuhiljaa alkaa jotenkin harjoittelemaan, että se liikkeiden suorittaminen kokeessa, josta löytyykin narttutuoksuja, onnistuisi hyvin huolimatta tuoksuista. Tämähän on vaikeampi sitten toteuttaa kun yleensä treeneihin ei saa tuoda juoksuisia narttuja. Kuitenkin Pyryllekin riittää jos ne juoksut on alkamassa tai juuri loppunut. No tai sitten kaupungissa kävellessä kun tulee niitä juoksutuoksuja, niin pitää alkaa treenaamaan niissä tilanteissa ja yrittää saada se keskittyminen minuun. Tiedän että se on vaikeaa, mutta olen kuullut että olisi mahdollista saada koira keskittymään tuoksuista huolimatta. Koirasta riippuen tietenkin. Aina sitä voi oman koiran kohdalla edes yrittää, vaikka se ei onnistuisikaan. Ja muuttuuhan tilanne siinä vaiheessa, kun ikää tulee lisää. Joten vielä ei selkeästi ole mahdollista yrittää ALO-kokeeseen, vaikka liikkeet menee tosi jees. Vasta kun se keskittyminen alkaa olla 99 %:sta. Eli mahdollisesti ensi kesän lopulla tai syksyllä aikaisintaan, jos saadaan vaan tarpeeksi treenata noita tilanteita, ja Pyry on siinä vaiheessa jo aika aikuinen, eikä pitäisi hormonit hyrrätä ehkä enää niin voimakkaasti... kai...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti