maanantai 7. tammikuuta 2019

Viime jutut

Halti eläinlääkärissä ja hieronnassa

Noh, käytin kisojen jälkeen viime viikolla Haltin eläinlääkärillä varmuuden vuoksi. Empä siitä mitään vikaa itse löytänyt, mutta kokoajan oli tunne että että on jossain kipeetä. Koira on vaan sellainen että ei näytä kipua, ja porskuttaa täysillä siitä huolimatta. Itse huomasin siinä, että hetken harkitsee ennen kuin hyppää autoon (varsinkin pidemmän lenkin jälkeen) ja tosiaan kisoissa ja sen jälkeen vingahti.

Näin sitä nukutaan kipeellä selällä:No lääkärillä tarkistettiin anaalirauhaset varmuuden vuoksi, ja oli vähän täyttyneet, mutta ongelma ei ollut siellä. Halti käveli puhtaasti kun katsottiin. Pieni aristus löytyi selästä, ja tarkemmin tutkittua lähempänä SI-niveltä vasemmalta puolelta, jolloin vingahti. Eli Haltin tuntien tosi kipeä, jos vingahtaa. Olin jo varannut Strömforsiin tutulle hierojalle hieronta-ajan sunnuntaille, joten sovittiin niin, että käydään eka hieronnassa, ja jos selkää ei saada auki, niin sitten viikon kipulääkekuuri. Vaihtoehtona eläinlääkäri ehdotti kyllä akupunktiota, josta ei tulisi kuin viikon kilpailukielto. Mutta meillä ei ole nyt kiire kuitenkaan kisaamaan tällä hetkellä, niin mentiin tällä suunnitelmalla.

Sunnuntaina hieronnassa sitten selässä oli jumia, ja sisäreisissä (jossain siellä), toinen puoli jalasta aivan suli, mutta toinen puoli (vastakkainen selän jumista) jäi jumiin, eikä hieroja saanut sitä kunnolla auki. Halti sai laserhoitoa myös, mikä tuntui ilmeisen hyvälle ilmeestä päätellen. Seuraava asiakas paukkasi sisälle jo puoli tuntia ennen omaa aikaansa, ja sai mun koirat innostumaan (onneksi ei tullut sen koiran kanssa). Mulla oli Pyry mukana, niin sai kovat haukut siitä hyvästä. Saatiin nyt sitten kuitenkin Halti sen verran rentoutumaan, että saatiin vielä katsottua loput.


Mä sain ohjeeksi tehdä päivittäin sellaisia harjoituksia, jossa Halti makaa, ja mun pitää keinuttaa sitä eteen ja taakse namin avulla. Tällä sais selkään oikean liikkeen. Halti pitää takajalkoja vähän turhan supussa makuussa, ja samoin ryömiessäänkin ja istuessaan, tätä vähän mietittiin että liittyykö nyt muutenkin tohon selkäkipuun vai onko rakenteellista. Joka tapauksessa päätin nyt sitten jatkaa Haltin kanssa kipulääkkeellä tämän viikon, ja sitten parin viikon kuluttua tästä päivästä (hieronnasta) mennään uudestaan käsittelyyn.


Meillähän oli ennen kisoja kolmen viikon tauko, joten arvailuja on, mistä näin pahasti on mennyt jumiin. On mahdollista että edellisessä käsittelyssä ei tullut paremmaksi, ja siitä jäi jumeja jotka ovat pahentuneet. Tai sitten on liukastunut pahasti jossain. Mä veikkaan että tapaninpäivänä ollessamme leffassa, se on hypännyt jostain sängyltä huonosti (ja jos on ollut jumia jo etukäteen), niin meni pahempaan kuntoon, koska leffasta tulon jälkeen ensimmäisen kerran kuulin sen vingahtavan. Tällä samalla kertaa se oli syönyt ison pussin joululahjaksi saatuja kalkkunaherkkuja (koiralle tarkoitettuja) joita en ollut huomannut piilottaa.

Pyry ja Saaga aksaamassa

Käytiin nyt sitten tauon jälkeen lappalaiskoiratreeneissä Pyryn ja Saagan (lainaporokoira) kanssa aksatreeneissä. Pyry meni jokseenkin rauhallisesti, tosin rimat oli 55cm, ja olisi voinut olla ehkä vähän vähemmän. Tehtiin lyhyitä pätkiä.

Saaga taas oli ekaa kertaa ryhmätreeneissä, jossa oli muita koiria häkeissä, ja ihmisiä ja seinän takana jotkut saksanpaimenkoirien suojelutreenit. Saaga reagoi ääniin, ja jännitti selkeästi ihmisiä ja muita koiria häkeissä. Pystyi kuitenkin aika hyvin tekemään jännityksestä huolimatta renkaan tarjoamista, hyppyjen ja putken tarjoamista. Mitään enempää ei tehty, koska se jännitti niin paljon, niin tääkin oli jo voitto. Vähän yllätyin kuinka paljon se arasteli vieraita ihmisiä ja uutta paikkaa. Etenkin kun on tottunut tällaisiin uroksiin, jotka ei kyllä arastele mitään.

Eihän se tietty ole juurikaan tän ensimmäisen ikävuotensa aikana käynyt juuri missään omistajansa kanssa ja pari kertaa ollaan käyty yksinään hallissa treenaamassa. Noh, jatketaan yksinään treenaamista nyt vielä, ja otetaan jotain yksittäisiä treenikavereita mukaan, jos pikkuhiljaa totutetaan häiriöön. 


Muuten Saaga kyllä kulki suht. hyvin normihihnassa (menee kotona aina flexissä) Pyryn kanssa, pieni veto sillä oli kyllä, mutta tuollainen 15kg koira ei tunnu missään. Se ei haukkunut vieraille koirille, mikä oli plussaa kyllä.


Nyt kun Haltilla alkoi kipulääkekuuri, ja ollaan tietty muutenkin käyty vain lyhyitä lenkkejä, niin on pitänyt myös vähän aktivoida muuten, lelunetsintää ollaan tehty ja aktivointipelejä.Pyryn kastroinnista

Pyryn kastroinnista on nyt yli 4 kuukautta, ja jotain muutoksia on tullut. Tietty Pyry pissaa kerralla kaikki, ja välillä on vaikea saada se pissaamaan jos on kiire. En ole huomannut muutosta muihin koiriin suhtautumisessa, mutta voisiko olla ehkä vähän lunkimpi, en osaa sanoa. Kyllä sillä edelleen on resurssiaggressiivisuutta, ja yrittää vahtia ruokaa vähän väliä, jos sitä on jossain pöydällä ja Pyry tietää että se tulee saamaan sitä.

Muiden koirien suhtautumisesta en osaa sanoa, Vertti on edelleen yhtä kunnioittava, ja en ole huomannut muiden koirien käyttäytyvän eri tavalla Pyryn lähelläollessa. Halti lopetti kokonaan Pyryn "yläpuolella patsastelun", kun Pyry makaa jossain, mitä se harrasti iltaisin ja sai aina ärähdellä sille, kun Pyry ei viitsinyt. Pyryn karva tippui täysin kastroinnin jälkeen, mutta nyt on palannut takaisin, ja on tosi pehmeää ja silkkistä. En usko että porokoiralle tästä on haittaa kun karva on kuitenkin sen verran lyhyttä.

Juoksunarttujen hajujen perään vouhkaaminen loppui täysin, joten tää on ihan positiivista. Nykyään huomaan vain Haltista, kun on tärppipäivät, eli noin viikon tarvitsee pitää kytkettynä siinä vaiheessa.

Uusivuosi

Uusi vuosi vietettiin ihan kotona. Pyry oli nyt enemmän lähellä ja vähän levottomampi kuin parina aiempana uutenavuotena. Saunaan se olisi halunnut tulla mukaan, ja yritti tulla saunanoven ali pariin kertaan. Korvat luimussa alkuillan. Halti taas ei näyttänyt hirveästi välittävän, korvista näki, että joskus kuunteli. Viime uutenavuotena Halti vielä puhahteli äänille maatessaan jossain, mutta nyt Halti ei tehnyt sitäkään. Otin videolle keskiyön pommituksien aikaan, kun naapuri siis pommitti meidän katon päällä, mutta siitäpä tuli tylsä video, enkä jaksanut kauaa kuvata.. Mutta kyllä yllättävän hyvin kuuluu paukahdukset videoilla:Halti on saanut luonnetestistä laukauskokematon, ja MH-luonnekuvauksessa 5a häiriintynyt / pelokas / Yrittää paeta. MH-luonnekuvauksessahan se on ruksi laitettava sopivampaan kohtaan, ja vaikka koira vain häiriintyy, niin se ruksi menee tähän missä on samassa myös pelokas jne. Molemmissa luonnetestissä ja MH:ssä Halti reagoi suht. samalla tavalla, MH:ssa se yllättyi paljon enemmän. Mun mielestä tää on hyvä pitää mielessä, kun välillä kuulee ihmisten ihmettelevän näitä jotka saa tällaisia tuloksia testeissä.

Kuitenkaan arjessa se ei reagoi mihinkään ampumisiin (meillä metsästetään lähellä paljon) tai ukkosiin. Pyry laukausvarmana kuulee kaikki ampumiset ja ahdistuu niistä, kuten myös ilotulituksista. Halti on ensimmäisinä vuosina vahtihaukkunut ilotulituksia ihan alkuillasta, mutta tosiaan viime vuonna vielä puhahteli pari kertaa, ja nyt tosiaan vaan nukkui. 

Seuraavaksi pitäisi sitten listata vuoden 2018 tapahtumia ja tavoitteita vuodelle 2019...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti