lauantai 7. joulukuuta 2013

Tokokoe 7.12.2013

ALO1, 191 pistettä ja kunniapalkinto!

kuva: Sanna Rokka

Eli 1 piste enemmän kuin viimeeksi. Tosin työskentely ei ollut lähelläkään yhtä motivoitunutta kuin normaalisti treeneissä tai edellisessä kisassa. Tämä jäi harmittamaan kovasti, kun en nähnyt sitä normaalia iloista työskentelyä Pyryllä tänään.

 • Luoksepäästävyys: 10
  • Ensimmäistä kertaa nousi seisomaan, mutta sehän ei haittaa
 • Paikalla makaaminen: 10
  • kaksi käskyä maasta istumiseen, tuomari ei huomioinut/kuullut
 • Seuraaminen kytkettynä: 9
  • vinot perusasennot, kontakti tippui ja oma juoksu oli aika töpöttämistä
 • Seuraaminen taluttimetta: 9
  • muuten samat, paitsi lisäksi kävelin vinoon, josta johtuen Pyrykin erkani minusta ja istui vinoon
 • Maahanmeno seuraamisen yhteydessä: 9
  • tarvitsi kaksi käskyä maasta istumiseen, kävelin vinoon ja koira jäi maahan vinoon
 • Luoksetulo: 10
  • itse kävelin vinoon, vino luoksetulon perusasento, muuten kiva vauhti
 • Seisominen seuraamisen yhteydessä: 10
  • Varsinkin tässä näytti niin piestyltä ja pahoinpidellyltä
 • Hyppy: 10
  • hyppäsi ensimmäisellä käskyllä kyllä, mutta epäröi jostain syystä hyppyä
 • Kokonaisvaikutus: 9
  • vaikka Pyry oli kuin piesty koirarukka koko kokeen (mun näkökulmasta)
Ja kootut selitykset:


Onneksi oltiin ajoissa tokokokeessa, kun koe alkoikin aikaisemmin. Pyryn sain ihan kivaan vireeseen, Pyry leikki lelulla ulkona, teki tiukat käännökset ja tehtiin jonkin verran juoksuseuraamista ennen kehää. Kuitenkin kehään mennessä jo paikkamakuussa Pyryn fiilis romahti ja oli niin tylsää. En tiedä sitten johtuiko omasta jännittämisestä vai mistä. Kuitenkin saatiin videolle meidän suoritus, joten pääsin analysoimaan suoritusta, ja ehkä tästä kehitytään ja opitaan virheistä.

Tässä on luoksepäästävyys & paikkamakuu:


Pyry ei ole tähän mennessä kertaakaan liikkunut luoksepäästävyydessä sivulta, mutta tällä kertaa nousi tuomaria vastaan. Tosin huomasin, että kaikki muutkin koirat rivissä nousivat ylös.

Pyry meni hitaasti maahan, otti paljon häiriötä kaikenlaisista oven pamauksista, koiran haukkumisesta, ja ihanasta vieressä istuneesta nartusta, joka myös otti vähän ilmavainua Pyrystä. Vähän harmittaa tietty tuo pään pyöriminen. Pitää päästä treenaamaan enemmän eri porukoissa ja eri häiriöissä. Edellisessä kokeessa oli kuin patsas.

Ja tässä on loput kokeesta:Pyry oli siis heti kehään kehään mennessä yhtäkkiä ihan maansa myynyt ja kuin piesty koirarukka. En tiedä mistä johtui, kun kehän ulkopuolella oli tosi hyvä kontakti, ja ihan mukana toiminnassa. Leikki hyvin ulkona ja kaikkea. Juoksujen takia voi olla herkkänäkin, tai sitten reagoi mun jännittämiseen tai mun vähän painavampaan käskyyn (myös pidin ennen liikettä lyhyellä ettei pääse haistelemaan vaikka yritti), mutta jokin muuttui kehässä.

Tietty mun pitää olettaa, että sillä on kehässä tylsää, joten panostetaan treeneissä ainakin kehään menemisiin ja liikkurointiin.

Naureskelin kyllä kun katselin todisteaineistoa meidän työskentelystä. Pyryllä oli älyttömän vinot perusasennot (osittain johtuen mun vinoon kävelystä) mitä ei normaalisti todellakaan ole, ja itse kävelin edelleen vinoon vaikka kuinka monessa kohdassa, vaikka vieressä on suora seinä josta voisin katsoa suoran suunnan!! Pyrykin varsinkin taluttimetta seuraamisessa selkeästi otti etäisyyttä muhun, kun jyräsin sen kävelemällä vinoon (tajusin korjata heti kun huomasin). Ekassa seuraamisessa myös heilautin kättä aika näkyvästi vasemmalle kääntyessä.

Ja maasta sivulle istumiset eivät edelleenkään toimineet. Pyry tarvitsi paikkamakuussa ja seuraamisesta maahanmenossa kaksoiskäskyt. Voi se johtua palkattomuudestakin, tai pitkästä odottamisesta paikkamakuussa, mutta treeneissä ei tätä ongelmaa ole. Vaikka palkattomuutta ja liikkurointiakin ollaan tehty. Siten olen saanut tuon ongelman esiin treeneissä, kun liikkuri sanoo "käsky", ja Pyry jumittaa. Joten on lähdettävä siitä liikkeelle asian korjaamisessa. Lisäksi yritän ehdollistaa Pyryä vireen nousuun heti paikkamakuun jälkeen, jos se auttaisi tuossa istumisessa.

Ennen luoksetuloa Pyry olisi halunnut mennä mun jalkojen välistä tai jäädä siihen rapsuteltavaksi, että sain enemmänkin ohjata sitä mun sivusta, eikä jalkojen välistä. Seisomisessa seuraamisen yhteydessä Pyry jäi seisomaan tosi outoon asentoon, kuin ei olisi pystynyt normaaliin asentoon jäämään.

Muutenkin sain yrittää vähän innostaa Pyryä tekemään ja sosiaalinen/aktiivinen palkkaus ei toiminut juurikaan, kun Pyry oli jo valmiiksi onnettomalla/mielensäpahoittaneella tuulella. Tai voihan se olla, että se toimi siten, että meidän esitys olisi ollut vieläkin kaameampi normaalista ilman sos. palkkaamista. Hyvässä vireessä Pyry ottaa vastaan paremmin myös sosiaalisen palkkauksen ja yleensäkin kaiken. Huonossa vireessä ei mikään oikein kiinnosta.

Pyry kyllä reagoi tosi voimakkaasti joihinkin uroksiin kisoissa, mutta se voi myös johtua noista juoksuista. Aikaisemmin ainakin ne on vaikuttaneet juuri siten, että Pyrystä on tullut herkempi ja terävämpi uroksia kohtaan.

Mutta saatiin tällä työskentelylläkin 191 pistettä. Ottaen huomioon, että kyseessä oli Marita Packalén, niin oikeampi pistemäärä olisi varmasti lähempänä 180 pistettä. Mikä tietty on hyvä pistemäärä myös. Joka tapauksessa Pyry jaksoi tehdä loppuun asti ihan ok.

kuva: Sanna Rokka

Kehitysalueet:

 • Maasta sivulle istuminen
 • Kehäkäyttäytyminen ja vire
 • Varmat perusasennot (ja varmistetaan muilta treenaajilta että perusasennot ovat vireessä hyvät eikä vinot)
 • Paikkamakuussa katse eteen ja paikkamakuu eri porukoissa

Kokeen jälkeen Pyry pääsi leikkimään ja juoksemaan Vertin kanssa Myrskylään, ja kyllä sai purettua kaikki paineet kokeesta.

Heti kun päästiin kotiin, niin Pyryllä oli vain kiire ulos riiaamaan naapurin narttua. Ja puolen tunnin välein tullut piippaan tuohon, ja yrittää viestittää että olisi mentävä taas ulos lenkille, ihan muuten vaan....

3 kommenttia:

 1. Onnittelut voitosta! Congratulations! I'm happy that you and Pyry take first place! Pyry cringed very well. I was in Dog Chow Disc up in Warsaw. There were frisbee, dog diving and obedience. Obedience was the most interesting. Australian shepherd was "glued" to the owner's leg. Pyry also did it! Pyry was great! Of course you also! Pyry looks wonderful with the award. I wish that always Pyry have the award of first place!

  VastaaPoista
 2. A few week ago I wrote about my dogs. But I was wrong! Molly is Kulka's mother. Molly is nineteen years old (she is born in 2004), Kulka is three (not thirteen!) years old (she is born in 2010). I'm sorry for big mistake. I will send you photos of my dogs (those links don't work). I see similarities Kulka to Pyry and other lapponian herder. I hope you will see it too :)

  VastaaPoista