lauantai 30. kesäkuuta 2018

Parempaa keskittymistä ja parempia kenkiä..

Muutamissa treeneissä ollaan käyty. Käytiin kissatalollakin töissä, ja koirat sai olla vaihteeksi tarhassa sen ajan. 



Halti kyllä veti vähän kierroksia siinä vaiheessa kun tulin hakemaan niitä tarhasta, että sai vähän aikaa hengailla tarhassa niiden kanssa, jotta Halti ei ihan lähde lentoon..


SM-kisojen jälkeen kokeiltiin SM-maksien hypäriä. Haltin kanssa olis mennyt lähes puhtaana läpi, puolessa välissä tuli virhe, kun Halti haki yhden hypyn takaa. Oli muuten ratana sellainen, jossa itse en saanut kunnon vauhtia aikaiseksi, ja tuntui tämän vuoksi aika tönköltä radan suorittaminen.

Haltin ja Pyryn lisäksi sain myös kokeilla treenata kouluttajamme nuorta bordercollienarttua, kyllä se meni ihan jees, ja vielä olis muutaman harjoituskerran jälkeen mennyt tosi hyvin. Tietty aina uuden koiran kanssa menee jonkun aikaa että osaa itse rytmittää oikein eri kohdissa ja huomioida koiran ominaisuuksia. Lainakoirissa on kyllä aina kiva se, että pääsee tekemään erilaisten koirien kanssa, ja se tuo aina omaankin kouluttamiseen näkökulmaa erilaisiin koiriin.

Halti on saanut jälleen joitakin jalostuskyselyitä, ja tuli tässä yksi varsin mukava kysely, ja itsekin aloin miettimään että olisiko mahdollisuus kolmanteen porokoiraan siinä vaiheessa (ei taida olla kyllä realistista kuitenkaan). Tässä taas yhdelle aksatreenikaverille puhuin tästä haaveesta, niin hän ihmetteli, että taasko porokoira... etkö voisi nyt harkita vaikka bordercollieta, kun kuitenkin aksaat niin paljon, niin pääsisit kehittymään ihan eri tavalla kuin porokoiralla. Halti on kyllä "nopea porokoiraksi", mutta pääsisit ihan eri levelille tavallisemmalla agikoiralla...  

Kyllähän se pisti miettimään tietty, etenkin kun tykkään mielettömästi aksata Haltin kanssa, ja etteikö se sitten riitä. Toki tässä nyt tulee käytännöllisistä syistä hankittua ehkä toinen rotu, koska en usko että meille mahtuu kolmea porokoiraa, koska ne ei ole niin koirasosiaalisia keskenään ja olen miettinyt sosiaalisempaa (ja riistavietitöntä) rotua tähän väliin, jotta lauma pärjää keskenään ilman tappeluita. Mutta saa vaan nähdä että löytyykö muista roduista joita katselen mun kriteereille sopivaa yhdistelmää, kun erityisesti tarvisi olla luonnetestattuja koiria ja lisäksi luusto (lonkat, kyynärät, selkä) kuvattu terveeksi. Vai tuleeko silti porokoira, koska sieltä löytyy just niitä mitä etsin. Silloin kun toista koiraa etsin, niin silloinhan katselin ainakin australiankelpieitä, australianpaimenkoiria ja mudeja, mutta ei vaan yhtään sopivaa yhdistelmää tullut vastaan, josta olisin pennun ottanut. Ja sitten tuli Haltin sisaruspentue, jossa kaikki täsmäsi. Noh katsotaan.. joskus tuntuu vaan että en ole oikea agilityharrastaja niin kauan kun harrastan porokoiralla..

Ja sitten, Pyry ja Halti kävi fyssarilla maanantaina, Pyryn piti käydä checkissä, ja Halti tottumassa uuden ihmisen käsittelyyn. Pyryä ei nyt pystynyt käsitellä, kun se huomasi kärpäsiä huoneessa. Se fiksoitui niihin, ja oli kokoajan menossa niiden perään, joten Pyryn osalta jäi käsittely siihen. Halti taas antoi tosi hyvin käsitellä ja oli tosi söpö ja kiltti. Sillä oli siinä keväällä osumaa saaneessa jalassa pieni kipukohta, ja vähän selässä jumia, mutta ei pahemmin. Ne saatiin hoidettua ja kuulemma ei estä parin päivän levon jälkeen täyspainoista harrastamista.

Tiistain treenit jäi fyssarin vuoksi väliin. Maanantaina käytin Pyryn myös eläinlääkärissä rokotuksilla, ja samalla kysyin siitä, että ollaan huomattu että Pyry välillä vähän ilmeisesti tiputtelee pissaa (siis viikonloppuna tuli enemmän esille). Lääkäri tutki eturauhasen, ja oli suurentunut, joten nyt sitten saatiin Ypozane lääkitys 7 pv, ja katsotaan helpottaako.

Perjantaina mentiin käymään sitten oman seuran agiepiksissä. Olikin mukavan viileä ilma, n. 15 astetta ja pilvistä suurimmaksi osaksi. Pyryn ilmoitin makseihin möllihypärille ja mölliaksaradalle, ja Haltin makseihin möllihypärille ja kisaavien radalle. Haltin erityisesti makseihin, koska näissä kisoissa oli pikkumakseilla 40 cm rimat ja isomakseilla 50 cm rimat, ja ensi viikolla olisi tarkoitus mennä kisaamaan, joten parempi treenata niitä 50 cm rimoja mitä  yleensä pikkumakseilla kolmosissa on.

Tulipa tästä sekaannus, kun olivat siirrelleet koiria omatoimisesti pikkumakseihin ilmoittautumisessa yms, ja Haltinhan ne oli sitten laittaneet pikkumakseihin (koska se on oikeasti pikkumaksi) ja vaikea ymmärtää miksi isomakseihin sen olisin ilmoittanut... Ei ole helppoa olla pikkumaksina kisoissa :)

Itsellä taas oli vaikka mitä ongelmia. Mä unohdin juoksukengät kotiin, ja eka yritin juosta sisätreenikengillä, joissa tuntui kaikki muhkurat ja alkoi tuntumaan jaloissa, ja sitten peruskävelykengillä, joilla juokseminen oli tosi raskasta. Kyllä se vaan on kengillä väliä ja paljon. Joskus aiemminkin juossut noilla kävelylenkkareilla ja on se vaan rankkaa.

Sitten mun perusongelma, eli keskittyminen radalla. Erityisen ongelmallista on kahden koiran kanssa samalla radalla kisaaminen, jota selkeästi pitäisi tehdä enemmän, jotta saisi harjoitettua keskittymiskykyä. Se on vaan niin vaikeeta, ja yleensä sitten mieluummin menen yhden kanssa. Ekalla radalla sekoitin taas Pyryn ja Haltin ohjauksia keskenään, ja Haltin kanssa sekoilin vähän enemmänkin ja saatiin 5 vp. Puolesta välistä rataa alkoi sujumaan ihan hyvin. Pyry meni ihan jees, huomioon ottaen ulkokisat, häiriötä, juoksuisen nartun hajut (joita meinasi jäädä haistelemaan lähtöön) ja lämpöasteita kuitenkin sen 15 astetta. Tehtiin puhdas rata. Aika hauskaa vaan, että huolimatta Haltin kanssa häröilystä ja kiellosta yms, niin Haltin aika oli kuitenkin nopeampi kuin Pyryn puhtaalla radalla.


Mölliagiradalla Pyryllä alkoi loppumaan energia (ja ehkä mullakin), taisi olla aika puhdas rata sekin ja irtosi muuten tosi hyvin eteen, mutta vauhti alkoi hyytymään.


Kisaavien radalla Haltin kanssa melkein puhdas rata (yhdessä kohdassa vähän hukkasin koiran ohjauksesta), mutta kepeillä sitten tein perusvirheen ja yritin vielä avokulmaan kun itse väistin edellistä estettä, enkä ehtinyt linjaamaan. Saman tyyppinen kohta kuin SM-kisoissa joukkueradalla. Olisi pitänyt vain ohjata toiselta puolelta, ja tehdä takaaleikkaus. Mulla loppu taas puhti loppusuoralla, mutta Halti onneksi korjasi ja hienosti irtosi eteen loppusuoran. On se vaan hieno.


Muistiin näistä kisoista, että sitä keskittymistä pitää petrata edelleen, ja täytyy muistaa aina ottaa juoksukengät mukaan!


Pyryn nyt päätin ottaa ainakin täksi treenimaksukaudeksi 1.7. – 30.9. pois treeniryhmästä. Se ajatus tuli tänään selkeänä. Sillä on eturauhashuolia, se ei arvosta lämpimällä ja kesällä treenaamista, ja selkä jumittaa vähän kokoajan sekä sydämen reikä voi pahentaa asiaa jo tämän ikäisenä, joten parempi ottaa pois ohjatusta ryhmästä, kun ei se ole parhaimmillaan. Otan sitä sitten omatoimitreeneihin mukaan täällä Loviisassa jos se on pirteä, ja katsotaan syksyllä mikä on tilanne Pyryllä.

Ensi viikolla Haltin kanssa mennään sitten Porvooseen kisaamaan. Huomenna meen katsomaan maajoukkuekarsintojen finaaleja oikein paikan päälle ja hakemaan fiilistä kisaamiseen J

Tässäpä kuva siitä kuinka lähekkäin noi meidän urokset syö iltaruokansa. On se aika hellyyttävää, kun ajattelee kuinka resurssiaggressiivinen Pyry itseasiassa on, mutta Halti saa olla lähellä, eikä yhtään haittaa.


3 kommenttia:

  1. Hienoa kun lajeissa on erilaisia rotuja ja hyvinhän te ootte Haltin kanssa menneet ihan oikeita aksaajia ootte. Tokossakin alkaa taas näkyä ihanasti kaikkia rotuja.

    VastaaPoista
  2. Agilityssä on kyllä selkeesti ongelmana että lajia koitetaan viedä eteenpäin huippukoirakoiden tarpeilla, vaikka kuitenkin suurin osa harrastajista on sellaisia jotka harrastavat koska se on kivaa. Mielestäni esim. Yli nelosen etenemät ja rimat tapissaan vedot ovat hyvin paljon juurikin sitä millä "tuetaan" näitä huippuagsaajia. Itehän lopetin Teslan kanssa oikeestaan juuri tuon ihanneaikojen takia, ei ollut enää hauskaa kun teet elämäsi suorituksen mutta koska oli kuuma niin koira ei vaan kulje tarpeeksi kovaa niin sitten et saa sitä nollaakaan. Joo ymmärrän toki myös esim sm-kisojen paisumiset yms. Mutta jokatapauksessa monet "kehittävät" jutut vie sitä hauskuutta tästä lajista jota kuitenkin mutuna ainakin 90% agsaajista hakee. Ja niin, kyllä sä nimenomaan olet ihan oikea agsaaja 😊

    VastaaPoista
  3. Harvemminhan Haltilla on sinänsä kiinni niistä ihanneajoista jos nolla tehdään (ellei ole reilusti yli sen nelosen ihanneaika), koska meneehän se helposti yli nelosen etenemää. Paitsi jos sitten on aivan kuuma päivä, niin kyllä Haltillakin näkyy vauhdissa lämpö. Lämpimiä päiviä sentään on sen verran vähän (paitsi viime aikoina) että se harmittaisi.

    Paitsi just Pyryn kanssa harmittaa, koska se ei kestä yhtään lämpöä, ja sen kanssa voi kisata alle 10 asteessa ehkä. Ja sen kanssa ei päästä niihin yli nelosen etenemiin, ja silloinhan ne ihanne-etenemät harmittaa, jos Pyrykin on tehnyt tosi kivalla draivilla ja vauhdikkaasti, ja sitten tuleekin yliaikaa. Sitä miettii vaan, että eikö me oltu niin hyviä kuin kuvittelin, vaikka eihän sillä ole mitään merkitystä oikeasti, kun ihanne-etenemätkin on vaan ihmisten sen hetken päätöksiä.

    Se on kyllä ihan totta että agilityä ajaa toi huippukisaaminen, vaikka suurin osa harrastajia eikä kisaajia, jos meidänkin seuraa vaikka tarkastelee. Joo eihän noi rimat tapissa palvele ketään muuta kuin kv-kisoissa kisaavia tai sinne tähtääviä tällä hetkellä. Toki noi etenemät ajaa enemmän ja enemmän vaan hankkimaan niitä paimenkoirarotuja näissä isommissa koirissa, koska muilla ei vaan kannata.

    SM-kisojen osalta oon kyllä sitä mieltä, että kyllä niitä osallistumissääntöjä voisi tiukentaa, että eivät ihan järkyttävän kokoisiksi paisuisi. Onneksi EO-karsinnat ja MM-karsinnat on sentään vähän pienemmällä osallistujaporukalla.

    Kyllä mä oon kanssa omasta mielestä aksaaja, enkä vaan rotuharrastaja joka aksaa..

    VastaaPoista