Halti

Nimi: Sysiväikeen Katla Hallanhalli
Kutsumanimi: Halti (kasvattajan kutsumanimi Morris)
Rotu: lapinporokoira
Sukupuoli: uros
Syntymäaika: 23.8.2014
Väri: riistanvärinen
Isä: Tuulenkuun Haltiamieli "Niilo"
Emä: Pihlajamäen Fafnir "Katla"
Kasvattaja: Jenni Punttila, Kerava (Sysiväikeen Kennel)
Omistaja: Kati Pohjoisvirta, Loviisa

Koko: 20 kg ja 50 cm

Terveys:
Lonkat: A/A
Kyynärät: 0/0
Selkä: LTV0 ja VA0
Silmät: terveet (tark. 25.8.2018)
Polvet: 0/0 (tark. 25.8.2018)


 • Prcd-PRA: Genotype N/N (A), terve (Prcd-PRA = etenevä verkkokalvon surkastuma)
 • Pompen: Genotype N/N, terve (Pompen = etenevä glykogeeniaineenvaihdunnan sairaus)
 • DM: Genotype N/N (exon 2), terve (DM = perinnöllinen etenevä selkäydinrappeuma)


MH-luonnekuvaus 9.4.2016 Blogitekstiin


Luonnetesti 19.8.2017, 129 pistettä + laukaskokematon


Agilitytulokset:

Maksi-1lk
 • 12.9.2016, 0-tulos, LUVA, etenemä 3,97 m/s
 • 16.10.2016, 0-tulos, LUVA, etenemä 3,98 m/s
 • 12.11.2016, 0-tulos, LUVA SERT, etenemä 4,14 m/s  siirto 2lk
Maksi-2lk
 • 14.1.2017, 0-tulos, LUVA, etenemä 3,82 m/s
 • 4.3.2017, 0-tulos, LUVA, etenemä 4,29 m/s
 • 4.3.2017, 0-tulos, LUVA, SERT, etenemä 4,30 m/s→ siirto 3lk
Maksi-3lk
 • 23.4.2017 Kotka, 0-tulos, sija. 6., tuomari Sari Mikkilä
 • 23.4.2017 Kotka, 0-tulos, sija 6, tuomari Sari Mikkilä
 • 21.5.2017 Kouvola, 0-tulos, sija 4, tuomari Martti Salonen
 • 5.6.2017 Järvenpää, 0-tulos, sija 11, tuomari Anne Savioja
 • 17.9.2017 Porvoo, 0-tulos, sija 10, tuomari Vesa Sivonen
 • 16.12.2017 Sipoo, 0-tulos, sija 12, tuomari Javier De La Escalera
 • 10.3.2018 Kotka, 0-tulos, sija 2, tuomari Tomas Berglund
 • 4.6.2018 Sipoo, 0-tulos, sija 4, tuomari Salme Mujunen
 • 10.6.2018 Järvenpää, 0-tulos, sija 5, tuomari Jessi Landen
 • 7.7.2018 Porvoo, 0-tulos, sija 2, tuomari Marja Lahikainen
 • 16.9.2018 Jyväskylä, 0-tulos, sija 2, tuomari Jari Helin

Halti pentuna


Haltista tulee vielä suuri mies, vaikka pentueen pienimpänä syntyi. Ainakin sillä on isot tassut! Halti on kaikessa mukana, mitäpä sitä porokoiranpennulta enempää voi toivoa.

Halti on pomppivainen, iloinen pieni pikku penneli. Se on ahne ja sillä on hurjasti taistelunhalua. Halti tykkää kaikista ihmisistä, ja ottaa vahvasti muutenkin kontaktia ihmisiin. Uusia koiratuttavuuksia kohtaan Halti oli pikkupentuna aluksi vähän varautunut, mutta nykyään tutustuu kaikkiin koiriin rohkeasti ja varmasti. Haltissa on omanlaista räyhäkkyyttä, ja MIELELLÄÄN käyttää myös hampaita kaikkeen mihin ne sattuu vaan vahingossa osumaan.

Haltin kanssa harjoitellaan kaikenlaista arkitottelevaisuutta näin aluksi, ja tietty leikkimistä ihan missä vaan. Kahtotaan, josko Halti haluaisi vanhempana agiliidellä tai olla tottelevainen.

Halti murkkuna

Halti hieman yli vuoden ikäisenä on pieni ja vahvaluustoinen uros. Se on jo nyt paljon leveämpi kuin Pyry, vaikka matalampi.

Halti on edelleen hyvin pomppivainen ja iloinen nuori uros, se sinkoilee ja toiminnan tarmo ei lopu kesken, se jaksaisi riehua ja leikkiä vaikka kuinka kauan. Se on ihanan kontaktinhakuinen, aina valmiina ja reagoi nopeasti. Taistelunhalua on, mutta ahneutta vielä enemmän, ja vielä lisää. Se ei ole kuitenkaan millään tavalla resurssiaggressiivinen, vaan pystyy syömään, leikkimään ja repimään vaikka keppiä toisten koirien kanssa kuumumatta ja riitelemättä. Jonkin verran joutuu varmistamaan että Halti saa tarpeeksi aktiviteettiä, muuten meinaa sisustaa meillä sisällä yksinoloaikoina.

Pennusta asti Halti on ollut tarkka ihanasta kippurahännästään, siitä vähän saattaa loukkaantua jos siihen koskee ilman lupaa. Ja jonkin verran ärrää ihmisille jos sitä menee silittelemään ilman lupaa (useimmiten kun on lepäämässä tai on väsynyt). Ei se kuitenkaan aggressiivinen ole, enemmänkin vähän dominanssia omasta tilastaan.

Suurin piirtein kaikkien koirien kanssa on tullut toimeen, ja mielellään lenkilläkin kulkisi ihan kylkikyljessä vieraidenkin urosten kanssa, ihmejuttuja. Halti kuitenkin voi vastata jos sille rähistään liian läheltä. Mieluummin taitaa kuitenkin väistää kuin vastata ja tietty kierretään muutenkin rähisevät koirat kauempaa.

Vähän tälleen murkkuikäisenä on tullut enemmän vahtimista, ja meinaa iltaisin vahtia vähän kaikenlaisia ääniä, ja iltapissalla kuuluu kun kylä raikaa, kun Halti huutelee pimeyteen, ihan vaan varmuuden vuoksi. Pyry ei jaksa aina ymmärtää Haltin mörköilyjä..

Agilityssä Halti on ihanan sinkoileva, enkä aio pätkääkään hillitä sitä :D Vähän meinaa olla pieni ja raskas agilityssä maksi-koiraksi, mutta katsotaan miten edetään. Eipä se kisaaminen ole harrastamisen itsetarkoitus. Tokoa ei olla hirveästi tehty, mutta Haltilla olisi varmasti hyvät edellytykset tokoonkin. Perusjuttuja toki ollaan tehty, ja arjessa Halti on aika irtipitovarma, eikä ainakaan vielä juurikaan ole lähtenyt riistan perään, parisen kertaa elämänsä aikana on nähnyt oravan (Pyry näkee niitä joka päivä).

Halti 1v 9 kk

Edelleen pomppivainen pieni uros, joka on hirveän kiltti pohjimmiltaan ja ei ikinä tahtoisi tehdä mitään tuhmaa. Haltilla on hirveästi energiaa ja reagoi nopeasti, ja on todellakin pieni partiolainen joka on aina valmiina! 

Halti leikkii mielellään, mutta jännittävissä paikoissa mieluummin ottaa namipalkkaa. Nuorena uroksena Halti vähän jännittää tilanteita, mikä näkyy oikeastaan juuri siinä että alkaa "vaatimaan" ruokaa. Eipä se mitään, vauhtia löytyy ruokapalkallakin, ja siitä mennään välillä vähän liiankin kierroksille.

Halti ei juurikaan ota kontaktia vieraisiin ihmisiin, ja sillä kestää aikaa että haluaa tutustua. Vieraiden koirien kanssa vähän sama juttu, ennemminkin se puuhaa minun kanssa kuin lähtee tutustumaan muihin. Tämä tekee Haltista tosi helpon harrastuksissa ja vapaana pidettäessä. Mitään urosaggressiivisuutta en ole Haltissa huomannut, vaan aika hyvin tulee toimeen kaikkien ystävällisten koirien kanssa. Alussa saattaa olla hassua murinaa varoilta leikkiinkutsujen seassa, mutta sekin unohtuu kun tutustuu uusiin kavereihin.

Aikaisemmin Halti oli hirveän tarkka itsestään ja varsinkin hännästään, mutta nykyään ei haittaa käsittely. Joskus saattaa tullaa vielä rutinaa, jos Halti on väsynyt, tai sillä on muuta ja joku tulee halailemaan kesken kaiken (paitsi minä). "Se on ihanan kiltti ja iloinen aina, mitä nyt joskus rutisee kun harmittaa".

Edelleen helposti ilmoittelee epäilyttävistä asioista, sitä treenataan pois, että sen ei tarvi ottaa vastuuta, ainakin liian herkästi ilmoittaminen pitäisi saada pikkuhiljaa pois.

Agilityssä Halti tosiaan on sellainenkin partiolainen, se tekee kaiken niin kuin on opetettu ja sinkoilee erityisesti kontaktiesteille.. Aina se jaksaa, ja aina se yrittää parhaansa.

Halti 3v


Haltista on kasvanut yllättäen sosiaalinen pieni koira. Tai siis ihan viime kuukausien aikana se on alkanut hakeutua ihmisten seuraan silitettäväksi, eikä edes ärise niin paljoa tutuillekaan. Luonnetestissä se todettiin luoksepäästäväksi ja avoimeksi. Harrastuksissa sitä ei tosin ihmiset edelleenkään kiinnosta, vaan on kuplassa minun kanssa.

Halti on edelleen tosi kilttija energinen ja aina valmis toimintaan, kuin pieni partiolainen. Se ottaa helposti kontaktia ihmiseen, ja on ahne, ja aina helposti motivoitavissa, mikä tekee siitä erinomaisen harrastuskoiran.

Haltilla on vahtiviettiä, ja ilmoittelee epäilyttävistä asioista, etenkin pimeällä, ja odottaa että joku muu hoitaa ne. Itse luulin, että Haltilla ei ole juurikaan toimintakykyä, terävyyttä tai puolustushalua, koska se antaa Pyryn tai minun aina hoitaa tilanteet, mutta luonnetestin mukaan yksinään toimiessaan onkin hyvin toimintakykyinen ja aggressiotakin löytyy uhatessa. Se ei ehkä koe vain tarvetta hoitaa tilanteita, kun luottaa minuun. Moni onkin sanonut, että Halti on hyvin kiinni minussa, ja se on tosiaan yhden ihmisen koira.

Halti tulee edelleen toimeen muiden tuttujen urosten kanssa, ja joidenkin vieraidenkin. Halti ei juurikaan haasta riitaa muiden urosten kanssa, mutta vastaa jos on pakko. Tässä keväällä oli sellainen aikakausi, että Halti koetteli rajojaan Pyryn ja Vertin kanssa naapurin narttujen juoksuaikaan, mutta se meni taas ohi. Halti oli pienesti ärhäkkäämpi leikeissä, jolloin piti rajoittaa liioille kierroksille menoa.7 kk
31.5.2015
31.5.2015
31.5.2015
9/2015
9/2015
1v 5kk
1v 5kk
1v 7kk (kuva: Kennel Sysiväikeen)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti